Керамични фасети

Керамичните фасети представляват естетичен и бърз начин за корегиране на структурно нарушени, оцветени, непропорционални, неправилно подредени в зъбната редица зъби, за затваряане на разстояния и корекция на предишни неуспешни лечения.

Високата естетичност и минималната инвазивност(дебелина между 0,3-0,7 мм) ги прави предпочитан метод на лечение пред лечението с корони.

БондингБондинг е дентална процедура при която се извършва директно възстановяване на дефекти и корекция на зъбни несъвършенства, като форма, големина, цвят, разстояние между зъбите чрез послойно нанасяне на фотополимер от висок клас.Тази процедура е алтернативна на възстановяването с фасети.

Предимства:
    - По ниска цена в сравнение с фасетите
    - Възможност за корекция
    - Приключване на процедурата в едно посещение

Недостатъци:
    - Възможна промяна на цвета след време
    - По малка трайност от фасетите и короните

Коронки

Коронките са метод на лечение в случаи на невъзможност за издработване на фасети или обтурации поради голяма загуба на твърди зъбни тъкани.Подготовката на зъба се състои в прагово изпиляване под дентален микроскоп с цел максимална естетика, прецизност, и предотвратяване на задържането на зъбна плака и пародонтални заболявания.

Коронките биват:

Металокерамични - като металния скелет може да бъде изработен от метална сплав или благороден метал (злато)

Циркон-керамика - при циркониевите корони метала е заместен от циркон, който е поликристална керамика без стъклени елементи скелета е бял и комбинацията с покриващата го керамика се получава уникална естетика.За разлика от металокерамиката тук не се наблюдават тъмни оцветявания на венците.Друго предимство е липсата на чувствителност от топло и студено поради отсъствието на топлопроводим метал.

Чиста керамика - Поради изключителната си красота те са идеално решение за възстановяване на предни зъби при пациенти с високи естетични изисквания.Тяхната естетика е най-близка до тази на зъбния емайл, притежават прозрачност, блясък, и не образуват оцветявания на венеца.

Индиректни конструкции( инлей, онлей) - индиректните конструкции представляват обтурации изработени извън устата на пациента(зъботехническа лаборатория) според предварително взет отпечатък.Могат да бъдат керамични и композитни.

Back to Top